Fru Gårman i Norrköping

Herr Gårman är inte längre singel. Nu har det nämligen dykt upp en fru Gårman i bilden.

I Norrköping kan man se det första exemplaret av henne på Hagebygatan; den kvinnliga varianten av vägmärket som visar att det finns ett övergångsställe. Hon har klänning, långt böljande hår och tänker på vad hon stoppar i sig. Hon är nämligen lite smalare än sin make.

Se bilden och resten av texten här. Här går hon; Fru Gårman

Annonser

One response to “Fru Gårman i Norrköping

 1. FRU GÅRMAN

  Gullan Bornemark skrev på 1950-talet en barnvisa om övergångsställen: ”Här går man, här går man” – något som omgående ordvitsades till ”Herr Gårman”:

  Herr Gårman!
  Herr Gårman!
  På vita strecken får man
  Här men inte där tut tut!
  Här men inte där tut tut!
  Herr Gårman!
  Herr Gårman!
  På vita strecken får man!

  Samtidigt som trafikskylten med den välkände Herr Gårman lanserades.

  Någon Fru Gårman kände barnen inte till. Och ingen hade heller behov av någon ”här går fru man” (alt. ”här fru går man”). På Den Gamla Onda Tiden. Nu har äntligen andra och ljusare tider randats – ”Jösses flickor, befrielsen är nära!”:

  Teknikens Värld 2008-09-30: ”I april skrev vi om regeringen som gett Vägverket uppdraget att ta fram ett kvinnligt alternativ till Herr Gårman, alltså en Fru Gårman. Nu är detta uppdrag slutfört och Vägverket presenterar i dag resultatet av fem månaders arbete [hur många miljoner?] som även innebar viss konsultation med jämställdhetsombudsmannen, JämO. – – – När vi skrev om Fru Gårman i april bad vi er läsare att rösta om den nya skylten. På frågan ´Vad anser du om att Herr Gårman får sällskap av Fru Gårman?´ svarade 90 procent av er att förslaget är LÖJLIGT.”

  Krossa Patriarkatet! Här gäller för varje genusmedveten regering att i första hand se trafikskyltars utformning ur ett genusperspektiv. Fru Gårman-skyltar pryder redan flera städer, nu senast Norrköping:

  ”Herr Gårman har fått damsällskap i Norrköping. För första gången finns nämligen en Fru Gårman-skylt uppsatt i kommunen. Skylten kan beskådas vid ett övergångsställe vid Hagebygatan. – – – Sedan början på 2009 är det fritt fram att välja om herr eller fru Gårman ska pryda övergångsställena.”

  INVÄNDNING! KRÄNKNING! DISKRIMINERING!

  Claes, Katri, Nyamki, Per Schlingmann – HJÄLP! Var är den firade medeldistanslöperskan Caster Semenyas skylt? Får inte pseudohermafroditer förekomma i trafiken? Och ska neutrumbarnet POP, som ingen vet vilket kön hen så småningom ska bestämma sig för, lämnas utanför? För att inte tala om alla prajdparadernas Artur-Matilda och Johanna-Kalle!

  Vi får nog trots allt fortfarande betrakta frågorna om övergångsställesskyltarnas slutliga utformning och benämningar som ofullständigt lösta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s