Vitaminer skyddar inte hälsan

Den största undersökningen hittills ger nedslående resultat för de populära B-vitamintillskotten folsyra och B12. De skyddar inte mot hjärtinfarkt och stroke. Därmed spricker ytterligare en vitaminhälsoteori.

Det är nu över tio år sedan som B-vitamin seglade upp som ett synnerligen hoppingivande och flitigt lanserat skydd mot de förödande hjärt- och kärlsjukdomarna, främst hjärtinfarkt och stroke.

Huvudargumentet var att hjärtpatienter ofta har höga nivåer i blodet av ämnet homocystein och det är ett känt faktum att just B-vitaminer främst folsyra men också B12 kan sänka dessa halter. Alltså borde B-vitamintillförsel ge hjärtskydd och minska sjukdomarriskerna, var den preliminära slutsatsen.

Utifrån denna teori har hittills sju studier genomförts med att ge B-vitamin till hjärtsjuka. De har dock inte kunnat visa på särskilt stora effekt. Men – har den vanligaste förklaringen varit – det kan bero på att deltagarna varit alltför få eller testningarna inte pågått tillräckligt länge.

Nu har dock den hittills största studien blivit klar och rapporteras idag i den amerikanska läkartidningen Jama. Den omfattar över 12000 brittiska patienter som överlevt en första hjärtinfrakt, de har följts i medeltal i över sju år mellan 1998 och 2008 och den har gjorts av den världsledande forskargruppen vad gäller dessa stora så kallade randomiserade (jämförande) studier vid universitet i Oxford i Storbritannien. Hälften av deltagarna fick äta ett dagligt tillskott av två milligram folsyra och ett milligram B12, de övriga fick overksamma piller.

Resultaten är lika entydiga och nedslående. Trots att vitaminpillren sänkte homocysteinet i blodet ordentligt med över 30 procent (25 procent för folsyran och 7 procent för B12) framkom ingen hälsoeffekt på hjärt-kärlsjukdomarna. Inte på hjärtinfarkt, inte på slaganfall och inte på dödsfall i dessa sjukdomar. Några hjärt–kärlskillnader mellan dem som åt B-vitamin och dem som inte gjorde det framkom överhuvudtaget inte.

Oxfordforskarna har också slagit samman resultaten från sin studie med de sju andra B-vitamintestningarna i det som kallas en metaanalys. Det ökade patientunderlaget till 37000 personer, men gav exakt samma utslag. Inget hjärtskydd.

Läs resten på SVD – Ny forskning välter teorier om folsyra och B12 som hjälp mot hjärtsjukdom

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s