Anonyma fildelare kan avslöjas

Anonymiseringstjänster som Ipredator och Relakks kan avslöja din identitiet – trots att du tror att du är anonym. Problemet drabbar bland annat Windows 7-användare som inte är uppmärksamma.

Anonymiseringstjänsterna på internet fick sitt stora genombrott i samband med Ipred-lagen. Lagen, som ger upphovsrättsinnehavare större möjligheter att ta reda på identiteten på misstänkta fildelare, gjorde att intresset för att dölja sin identitet på nätet formligen exploderade.

Men nu uppmärksammas att vissa användare inte alls skyddas av en del av tjänsterna. Det rör bland annat Ipredators och Relakks kunder.

Det hela handlar egentligen om en teknikkrock. Tanken bakom både Ipredator och Relakks är att kunden kopplar upp sig mot nätet via en krypterad VPN-tunnel. Därmed syns inte kundens ip-nummer när han eller hon surfar på nätet och användaren blir anonym.

För detta används ett protokoll som heter IPv4. Det är en samling regler som bland annat styr hur användarnas ip-adresser är uppbyggda.

Samtidigt finns nu också ett nyare protokoll som heter IPv6 tillgängligt – och det är när kunden använder båda som problem uppstår. Då får användaren nämligen två vägar ut på nätet – men Ipredator skyddar bara den ena.

– Om du kör Ipredator för IPv4 så har du fortfarande din IPv6-trafik via din andra tunnel. I stället för en tunnel till Ipredator så har du två vägar att komma ut på internet, och båda syns. Ipredator kan inte stänga av andra tunnlar, det är en teknisk omöjlighet, skriver Peter Sunde Kolmisoppi, en av initiativtagarna till Ipredator

– Det olyckliga inträffar dock som så att när man får sin IPv6-adress så är den ofta byggd på den ”riktiga” IPv4 eller MAC-adressen på datorn. Då kan man via IPv6-adressen få ut vilket IPv4-IP det gäller, även om man använder en tunnel. Det drabbar inte bara Ipredator, utan även företagsnät och så vidare.

Enligt Peter Sunde Kolmisoppi är problemet i dag begränsat. Framförallt är det användare av Windows 7, där IPv6-protokollet slås på automatiskt, som kan drabbas. Men lösningen är enkel: stäng av IPv6 och använd bara IPv4.

– Man får ta det här med en nypa salt. Det är få personer som har igång IPv6 utan att veta om det.

PS. Denna text kommer från SVD. Så avslöjas anonyma fildelare

Annonser

One response to “Anonyma fildelare kan avslöjas

  1. Pingback: Stänga av IP6 under windows 7 « Reflekterat – Återspegling av samhället

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s