Barack Obama kan få stänga av Internet

Jag trodde att Internet var för alla och att ingen speciellt äger det, och så är det ju faktiskt. Internet består ju av noder som bollar vidare all trafik via varandra fram och tillbaka från plats B till plats B. Skulle man rita upp en topografisk karta över Internet så skulle det se ut som ett spindelnät med en massa inbördes kopplingar härs och tvärs.

Internet består idag av 13 rotservrar som håller reda på vilken URL (webbadress) som hör hemma på vilken IP adress. Så man blir ju faktiskt lite rädd när man sitter här på morgonen med kaffekoppen i handen och ser en artikel där Barack Obama kan få möjlighet att stänga av, ta över vissa delar av Internet.

Ett nytt lagförslag kan göra det möjligt för Barack Obama att stänga ned internet under en krissituation.

Nättidningen PC för alla skriver att avsikten med det nya lagförslaget är att göra det möjligt för den amerikanska staten att stänga av eller på annat sätt kontrollera delar av internet under en krissituation.

Lagförslaget ska också ge myndigheter möjlighet att ta kontroll över utvalda företag som är verksamma inom infrastrukturen på nätet skriver PC för alla.

Men förslaget möter inte oväntat kritik. Techamerica, lobbygrupp för teknikföretag i USA, hävdar att det ger amerikanska myndigheter total kontroll över delar av nätet.

Enligt Techamerica kan även lagförslaget i sin nuvarande form ge amerikanska myndigheter makten att tvinga privata företag att spionera på amerikanska medborgare. Dessutom kan den amerikanska staten stänga ned eller på annat sätt kontrollera både webbplatser och internets infrastruktur skriver PC för alla.

Annonser

2 responses to “Barack Obama kan få stänga av Internet

  1. Pingback: Tweets som nämner Barack Obama kan få stänga av Internet « Reflekterat – Återspegling av samhället

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s