Moderaterna river den svenska modellen

Detta inlägg är kopierat från Kommunal, men hoppas dom inte tar illa upp..

Wanja Lundby-Wedin kom till Kommunals kongress för att tala. Hon tog upp vikten av den fackliga organisationen och de värderingar den bygger på. Arbetet med att öka organisationsgraden måste prioriteras för att upprätthålla den svenska modellen, menade hon.

– Vi måste brinna för organisationen. Det är så många som står där i utkanten, som ännu inte blivit medlemmar. De måste inkluderas. Vi är inte en organiation för insiders som borgerliga ledarskribenter brukar säga, sa Wanja Lundby-Wedin.

Särskilda insatser måste göras för att hjälpa ungdomar och nya svenskar att bli del av arbetslivet och den fackliga gemenskapen, menade Wanja Lundby-Wedin.

Organisationens styrka ligger i värderingarna om frihet, jämlikhet och solidaritet. Värderingarna är grunden och kan användas att värva medlemmar.
– Vi måste argumentera medlemskapet utifrån värdering. Det är en frihet att vara med i facket, man är fri från godtycke och står inte ensam mot arbetsgivaren. Det blir rättvist, den jag jobbar sida vid sida med ska inte ha andra villkor än jag, sade hon.

Organisationsgraden har sjunkit sen den borgerliga regeringen försämrade a-kassans regler.
– Det första de gjorde var att angripa a-kassan på ett medvetet sätt. Den blev sämre, dyrare och svårare att komma in i.

A-kassereglerna är bara en av de försämringar som alliansregeringen genomfört. Försämringar som sker i skymundan.
– Regeringen säger ett och gör ett annat, ”vi ska inte röra turordningen eller arbetsrätten, några små justeringar bara…”, sade Wanja Lundby-Wedin.

Hon liknade det sättet att arbeta med hur gör när man renoverar en husfasad, bygger upp sten för sten, och döljer arbetet med ett fasadskynke.
– Moderaterna gör tvärtom, plockar bort sten efter sten. När fasadskyddet rivs bort är vår svenska modell borta. Vi ska avslöja vad de sysslar med – vi ska inte ha den här politiken en dag extra! sa hon med eftertryck.

Men, menade Wanja Lundby-Wedin, för att åter höja organisationsgraden krävs mer än ett regeringsskifte. Och en höjning av organisationsgraden är nödvändig för att upprätthålla bra kollektivavtal. Organisationens styrka är sina många medlemmar.
– Vi måste tala om tydligt hur det hänger ihop. Ingen enskild individ har rätt till kollektivavtalet – det är en handling mellan facket och arbetsgivaren.

Hon bad Kommunal om ett löfte inför nästa LO-kongress 2012.

– Då ska vi vara tillbaka på organisationsnivån innan den borgerliga regeringen tillträdde. De borgerliga ska inte knäcka världens starkaste fackföreningsrörelse!

Av: Anna Sjögren

Annonser

One response to “Moderaterna river den svenska modellen

  1. Pingback: Tweets som nämner Moderaterna river den svenska modellen « Reflekterat – Återspegling av samhället

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s